Canvi de lluminàries a Sant Pere de Riudebitlles

Dimarts, 6 d’abril de 2021

S’han canviat el 90% de llumeneres públiques del municipi  per tecnologia LED, amb un estalvi energètic , econòmic i eficiència del 79% , i la reducció més important en emissions que contaminen  el sistema ecològic i atmosfèric.  

 

El Consell Comarcal de l’Alt Penedès executa el projecte FEDER 2014-2021 Eix 4 “Penedès, municipis compromesos amb la sostenibilitat”,  que consisteix a desmuntar les lluminàries antigues (de vapor de sodi o mercuri, halogenurs metàl·lics o fluorescents), subministrar i col·locar lluminàries noves amb tecnologia LED i gestionar els residus de les lluminàries antigues

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles, amb el suport del Consell Comarcal, aposten per un model de municipi ecològic i respectuós amb el Medi Ambient.

Amb el canvi de lluminàries s’aconseguirà, a nivell comarcal, una reducció de d’emissions de CO2 a l’atmosfera de més del 75% (l’objectiu que ens ha marcat el FEDER) i una reducció del consum d’energia també superior al 75%. Això permetrà reduir també la potència contractada i representarà un estalvi econòmic anual estimat de 21.000 €. Segons paraules de  Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

 

 

Les noves lluminàries fan una llum blanca (les antigues lluminàries de vapor de sodi d’Olesa feien la llum groga) i s’encenen i s’apaguen d’immediat (a diferències de les antigues, que trigaven una estona a encendre’s i apagar-se).

 

Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat del Consell Comarcal s’han fet els projectes executius de les actuacions que cal dur a terme: estudi del nombre de lluminàries necessàries a cada municipi, model de bombeta més adequada segons els fanals ja existents, potència de les bombetes en funció de l’alçada i la distància entre fanals, sistemes de regulació horària i telegestió, i reducció de les potències contractades.

 

El canvi de lluminàries del projecte FEDER del Consell Comarcal finalitzarà el 2021. El cost de licitació va ser de 2.579.500 € i el Consell Comarcal s’ha adherit al servei de compra agregada de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques per fer les contractacions. La subvenció de la Unió Europea finança el 50% d’aquest import (abans de l’IVA). La resta anirà a càrrec dels ajuntaments i la Diputació de Barcelona.

 

El període d’amortització per als ajuntaments és d’1 any; sense la subvenció FEDER, el període d’amortització hauria estat de 4 anys.

 

 

Darrera actualització: 6.04.2021 | 12:59