Ajuntament - Plaça de les Eres

Ens situem a una de les entrades del Barri Vell, el nucli fundacional del nostre poble. Té forma de vila closa, amb els edificis públics i civils més antics de la nostra història.

Sant Pere de Riudebitlles apareix referit per primer cop, l’any 1011 al document de cessió del nostre poble i terme, per part dels Senyors del lloc, els Comtes Guifré i Guisla, al monestir de San Martino nell'isola Gallinara (Albenga, Itàlia), situada a prop de Gènova, perquè hi bastissin un monestir benedictí.

Sant Pere de Riudebitlles està situat en el punt estratègic de l’encreuament d’antics camins: un és el camí del riu que connectava la Via Augusta que passava per Subirats amb les terres interiors de Catalunya per un dels pocs passos naturals que travessava la serra Prelitoral, i l'altre que connectava el Penedès amb l' Anoia i la Segarra, per l'anomenat camí dels segarretes.

El creixement i riquesa del poble de Sant Pere va ser degut a la Sèquia Comunal o Rec de la Vila que portava l’aigua pel regadiu i pels molins, primer fariners i després paperers. La majoria d’ells, a partir del segle XVIII.

 

 

 

 

 

 Detall de l’entorn de Sant Pere de Riudebitlles tal com surt al mapa Cataloniae principatus novissima et accurata descriptio de Jan Baptist Vrients de l’any 1608.
 

La Plaça de les Eres
Dita Plaça de les eres del Comú, ja que era una gran esplanada per batre el blat dels pagesos de la vila. A l’Oest, tenim la casa pairal de Cal Soler, que data del segle XVI i que pertanyia a un dels propietaris agrícoles més importants del poble.
Aquesta plaça és cruïlla de camins. S'hi troba l'inici del carrer Major on hi havia un dels dos portals d'entrada a la vila closa, el carrer de Rere el Rec (carrer Montseny), el carrer Nou (iniciat el sXVIII) que connecta amb la carretera construïda a finals del sXIX, el camí dels Morts o del Cementiri (carrer Pirineus), el carrer de Sant Quintí que menava cap el municipi veí, el carrer del Trull on es trobava el trull de l'oli, i el carrer de l'Hospital, on hi hagué un hospital documentat de fa segles.

Des de la construcció de l’Ajuntament, a mitjans del segle XIX, és el centre administratiu i de les celebracions i aplecs populars del municipi.

Noms que ha tingut la Plaça de les Eres:
Plaza Nueva (1911-1916)
Plaça d’en Josep Zulueta (1916-)
Plaça de Francesc Macià (1934-1939)
Plaza del Generalísimo (1939-1980)

Darrera actualització: 21.03.2024 | 10:32